ŐSZI KÁPOSZTAREPCE

I. TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA

II. PLANTACO TERMÉSNŐVELŐ ANYAGOK

III. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSI TECHNOLÓGIÁK

IV. LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Termesztéstechnológia

A repce makro-, mezo- és mikroelem szükséglete

A repcetermesztés tápanyag- utánpótlásának legfőbb sajátosságai:

 • Kifejezetten magas tápanyagigényű növényfaj.
 • A megfelelő fehérje-olaj arány a tápanyagellátás minőségétől függ.
 • A tél beállta előtt a repcének megfelelő fejlettségi szintet kell elérnie.
 • A lombtrágyázás már ősszel sem hiányozhat a technológiából, mert ezzel elősegítjük a megfelelő gyökérképződést és javítjuk a télállóságot.
 • A tavaszi regenerációhoz a növény nagy mennyiségű, könnyen felvehető tápanyagot igényel.
 • A terméseredményeket még jó tápanyagellátás mellett is erősen befolyásolja a virágszervek kifejlődése során az abban a pillanatban rendelkezésre álló kén és bór mennyisége.

A mennyiségi és minőségi terméshez a mikroelemek nélkülözhetetlenek. Hazai talajaink általában szűkölködnek mikroelemeken, így  nekünk kell biztosítani a folyamatos ellátásukat.

Mikor válik esedékessé a mikroelemek pótlása és mit eredményez az alkalmazásuk?

 • Ősszel starter formában a gyökérzónát ellátjuk,
 • tavasszal már csak levéltrágyaként juttathatjuk ki,
 • intenzív növekedési szakaszban gyors növényi reakciót váltanak ki,
 • hatékonyabb víz- és tápanyag-hasznosítást eredményeznek,
 • mérséklik a stresszhatások miatti terméscsökkenést

A mennyiségi eredményekhez minden mikroelemre szükség van,de a termés minőségéhez a mikroelemek közül legfőképpen a kén (S) és a bór (B) megfelelő mértékű biztosítása szükséges.

A kén (S), mint mikroelem

Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt egyre kevesebb a légköri kiülepedés által a talajba jutott kén mennyisége, így a jövőben fokozottabb figyelmet kell szentelni a kén utánpótlására. A repce kén igénye elérheti 60-90 kg/ha értéket is.

Mi történik, ha kénhiány jelentkezik egy növényben?

Kénhiány esetén elsősorban a termés minősége romlik, de szélsőséges esetben a hiánytünetek már szár megnyúlása idején, valamint a virágzáskor is jelentkezhetnek. Hiánytünet jele a levélerek sárgulása, valamint az alsóbb levelek fonákjának vöröses elszíneződése.

A bór (B), mint mikroelem

Az egyéb mikroelemek közül főként a bór (B) befolyásolja jelentősen  a repcetermés mennyiségét és minőségét. A bór hiányára a repce már a telelés előtt érzékenyen reagál, visszafogja a gyökér fejlődését, ezért tavaszra csökken a tőszám, vontatottabban indul a vegetáció. A jó bórellátás nélkülözhetetlen a megtermékenyüléshez, hiányában csökken a magszám, kisebb az elágazódás, a bimbók, becők elszáradhatnak, vagy nem is képződnek.

A Plantaco Kft. az egyes növényi kultúrák összes fejlődési szakaszára kínál termésnövelő készítményeket. Mikrogranulátumaink és lombtrágyáink fejlesztése során az elterjedt hazai technológiákba illeszthető, az adott növény igényei szerinti optimális táp-elemellátottságát tartottuk szem előtt. Sikerült elérnünk azt, hogy termékeink használatával a maximális termést megalapozó növényi fejlődés is elérhető.

 

A növény adott fejlődési fázisában szükséges tápelemeket biztosító termékeink kiválasztásánál az alábbi adatokat szükséges figyelembe venni:

 • a vetőmag terméspotenciálját,
 • a fajta/hibrid vetőmag specifikus igényeit,
 • a talaj adottságait,
 • a termesztési viszonyokat.

A helyesen kiválasztott termésnövelő anyagaink a gazdálkodó a legjobban megtérülő befektetései lesznek.

Emlékeztetőül: A mikroelemek harmonikussá teszik a tápanyagellátást, ezzel megalapozzák:

 • a mennyiségi és minőségi termést,
 • a kiváló növényi kondíciót,
 • a környezeti stresszel szembeni ellenállóképesség fokozását,
 • a növény természetes önvédelmének kialakítását.

A levéltrágyázás az a technológiai elem, amellyel a különböző fejlődési fázisok extra tápelemigénye maradéktalanul kielégíthető. A mai korszerű levéltrágyák minden elterjedt termesztéstechnológiába jól beépíthetők.

 

A levéltrágyázás a talajon keresztül kiadott makroelem-  utánpótlás (NPK) mellett az adott fejlődési fázis aktuális makro- és mikroelemigényét szolgálja ki azonnal beépülő formában.

 

A levéltrágyák növényvédelmi kezelésekkel kombinálva, költségtakarékosan kijuttathatók és segítségükkel a növényvédelmi szerek hatékonysága is megnövelhető.

A korszerű növényvédelem alapja a növény jó kondíciója.

Plantaco   termésnővelő anyagok káposztarepcére

Csávázás

Csírázás, kelés

Tőlevélrózsa, elágazódása

Virágzás, termékenyülés

Magképződés, érés

CSÁVÁZÁS

 • A csávázószerrel a mag felületére felvitt mikroelemek a keléshez, korai fejlődéshez nélkülözhetetlen mikroelemeket biztosítják. A csíranövénynek magas a mikroelemigénye, amely csak optimális talajnedvesség mellett áll a szükséges mértékben rendelkezésre a talajoldatban. Mikroelemekkel, például a PlantaMix®Plusz felhasználásával csávázott vetőmag számára már a talajharmat is elegendő a mikrotápelemek felvételéhez és az erőteljes meginduláshoz. Ez a hozzáadott érték elengedhetetlen ahhoz, hogy a rügyecske ne merüljön ki a talajfelszín áttörése előtt, a gyököcske pedig az erőteljes fejlődésnek köszönhetően gyakran csak a száraz rétegen átjutva képes az éltető nedvességet elérni, ami szintén feltétele a további fejlődésnek.
PLANTAMIX®PLUSZ

CSÍRÁZÁS, KELÉS

 • A csíranövény növekedését alapvetően befolyásolja, hogy mekkora gyökértömeget tud nevelni, amihez a vetőágyban könnyen felvehető foszforra van szüksége. E célnak az elérését segíti egy, a vízben jól oldó, magas foszfortartalmú starter mikrogranulátum, például a Radistart® P-Max.
 • Gyakori probléma, hogy a mészszegény savanyú talajokon hiába erős a gyökérfejlődés, mégis alacsony a tápanyagfelvétel, mert kálcium hiányában gyéren alakulnak ki a gyökérszőrök, ezért azok csak kis felületen tudnak tápanyagot felvenni. Ezekre a talajokra kitűnő választás az olyan mikrogranulált startertrágya, mint a Radistart® S-Oil, ami a dús gyökérszőrök kialakulása mellett ként is szolgáltat a növény számára, ellensúlyozva a nitrogén (N) szövetmegnyújtó hatását, segítve a szárazanyag beépülését, illetve bórt is adagolva serkenti a kész tápanyagok szállítását, mely később fontos szerepet játszik az áttelelésben.
 • A vetőágyba injektált vagy az első lombleveleit hozó kis növényekre permetezett könnyen felvehető foszforral (P), bórral (B), rézzel (Cu) és molibdénnel (Mo) is megalapozható a starterhatás, ami a növény következő fejlődési szakaszában erőteljesen támogatja a növekedést, fokozza a szárazságtűrést, kompenzálja a hideg, a savanyú vagy a meszes talaj gyenge foszfor-szolgáltatását. A hatékony formában lévő bór (B), a kelatizált réz (Cu) és molibdén (Mo) együttesen biztosítják a jó gyökérképződést, a tökéletes kezdeti fejlődést. A foszfor és mikroelemek pedig beindítják  a vegetatív fejlődést. Ilyen készítmények, mint például a Radistart® FL+Bór kijuttatásával a vegetatív motor beindul.
RADISTART® P-MAX

RADISTART® S-OIL

RADISTART® FL+BÓR

TŐLEVÉLRÓZSA, ELÁGAZÓDÁS

 • Tavasszal a talaj és a levegő hőmérséklete jelentősen eltér, ami tápanyagfelvételi anomáliákat, elsősorban foszforhiányt eredményez. Gyakoriak még a fagysérülések. Ezek kezeléséhez nagy mennyiségű energiára van szüksége a növénynek, de tápelemek hiányában ez nem áll rendelkezésre. Kézen fekvő megoldás ilyenkor a könnyen felvehető foszfort (P) és mikroelemeket (különösen bórt és rezet) tartalmazó lombtrágya, például a Radistart® FL+Bór használata.
 • A repce robbanásszerű fejlődését sokszor nem tudja a talaj tápanyag-feltáródási dinamikája követni, ezért a gyökér csökkent tápanyagfelvétele korlátozza a növekedést, a fejlődést, ami csapadék hiányában még erősebben jelentkezik. Ezekben az időszakokban, a töretlen fejlődés érdekében, az intenzív növekedés kezdetén a nyújtott hatású nitrogén formájú lombtrágyák, mint például a Speedy™ Max AlgitZeon, elősegítik a jó elágazódást.

 

 • A virágzat megjelenésekor, főleg meszes talajokon és cinkhiányos területeken gyakori tünet a későbbi virágszervek satnya fejlődése és a becőhullás. A cink kedvezően hat a korai életfolyamatokra, így a gyökérképzésre is, a bór esszenciális mikroelemként a termésképzéshez nélkülözhetetlen. A bórt speciális kémiai kötése alkalmassá teszi, hogy közvetlenül a szükséges hatáskifejtés helyén érje el a hiánytünetek megjelenését. A magas kéntartalom lehetővé teszi a kénigényes fehérjék szintézisét, az erre igényes kultúrák (pl. repce, napraforgó) harmonikus fejlődését. A cink-, bór- és kéntartalom együttese, mint például a Kén-S CinkBór oldatos lombtrágya, olyan növényi kiegészítő lombtrágyázást jelent, amely hatékony felszívódásának köszönhetően a gyökérképződéstől a termésérésig segíti a növényi szintetizáló és védő folyamatait. Ez kiemelkedő termésbiztonságot, mennyiségi és minőségi javulást jelent a gazda számára.
 • A levelek márványozódása jelzi a magnéziumhiányt, ami által észrevétlenül csökken a tápanyagok beépülése, rontva a magkötődés lehetőségét. Ekkor gyors és hatékony megoldást jelent a könnyen felvehető magnézium és kén, mely lombtrágyázással, például a Kén-S Magnézium levéltrágyával a növény számára biztosítható.
 • Amennyiben megfelelőek a környezeti tényezők, az intenzív növekedési szakaszban a nitrogéntúlsúlyt mikroelemes kiegészítéssel kompenzáljuk. Ez megteremti a vegetatív-generatív egyensúlyt, jó kondíciót biztosít és csökkenti a betegségekre való fogékonyságot. A mikroelemes kompenzáció, például a PlantaMix® Plusz levéltrágya a teljes mikroelem sort tartalmazza, így elkerülhetők a hiánytünetek még a gyenge mikroelem szolgáltató talajokon is, mint pl. savanyú vagy lúgos kémhatásnál vagy a könnyű homoktalajoknál.

RADISTART® FL+BÓR

SPEEDY™ MAX ALGITZEON

KÉN-S CINKBÓR

KÉN-S MAGNÉZIUM

PLANTAMIX® PLUSZ

VIRÁGZÁS, TERMÉKENYÜLÉS

 • A magképzés elengedhetetlen kelléke a mikroelempótlás. A lúgos talajokra jellemző foszforhiány kezelése is szükségszerű. E két feladat magas foszfortartalmú, illetve hatékony formában lévő bór (B), a kelatizált réz (Cu) és molibdén (Mo) együttesét tartalmazó lombtrágyával, például a Radistart® FL+Bór használatával hatékonyan elvégezhető.
 • Amennyiben nem történt kénpótlás a vegetációs időszakban, akkor erre haladéktalanul sort kell keríteni. Nemcsak a jó kötődés, hanem a kéntartalmú fehérjék szintézisének elősegítése miatt is. Az olajos növényekre jellemző minőségi mutató elérését támogatja a magas bór- és cinktartalmú lombtrágyázás, ami például a Kén-S CinkBór oldatos lombtrágyával végezhető el.

 

 

 

 

 

 • Ebben az érzékeny szakaszban gyakran előfordul, hogy nagy a rovarnyomás az állományban. A méhek védelme miatt a repce virágzáskori károsítói ellen igen szűk az engedélyes szerek listája. A biológiai hatású szerek, mint például a FitoNatur Aktív gyógynövény és komposztkivonatot tartalmazó készítmény nemcsak a sebzési, rágási nyomok begyógyítását segítik, hanem rovarűző hatásaival besegítenek a virágzatot, termést károsítók távoltartásában (fénybogár, repcebecő ormányos, gubacsszúnyog, virágbogarak).

 

 

 

RADISTART® FL +BÓR

KÉN-S CINKBÓR

FITONATUR AKTÍV

MAGKÉPZŐDÉS, ÉRÉS

 • A terméskötést követően a repce számára a legfontosabb tápelem a kálium.
 • Kötött talajokon általában jó a káliumellátás, azonban száraz körülmények között az agyagásványok beépítik és ezzel felvehetetlenné teszik ezt a tápelemet. A homoktalajok káliumszolgáltatása egyébként is alacsony, nem tudják természetes módon kiszolgálni a növényt. Alacsony káliumszolgáltatás esetén olyan lombtrágyára van szükség, mint például a PlantaKáli levéltrágya, mely azonnal hasznosuló formában segíti a magok kifejlődését, megnövelve ezzel az ezermagtömeget és javítva az olajösszetételt.

 

PLANTAKÁLI

Elterjedt tápanyagutánpótlási technológiák különböző termesztési szintekhez

A termelés intenzitása, a választott fajta/hibrid termőképessége, a megcélzott termésszint alapján a Plantaco 3 eltérő technológiai szintet ajánl a repcetermesztők: minimum szint, közepes intenzitású szint, illetve „haladók” szintje. Mindhárom szintben helye van a levéltrágyázásnak, nélkülözhetetlen kiegészítője a NPK pótlásra fókuszáló tápanyag utánpótlásnak. A mai repcevetőmagok terméspotenciálja azonban sokkal nagyobb, mint a hazai átlagos terméseredmények, ezért minden technológia továbbfejleszthető. Ennek hatékony eszköze a levéltrágyázás széleskörű beépítése a termesztési gyakorlatba, vagyis ahogyan a „profik csinálják”.

Az I. technológiai szint (minimum szint) kisebb ráfordítással egy olyan technológiai minimumot biztosít, amellyel megfelelő termés érhető el, még elfogadható kockázati szint mellett.

 

I.  technológiai szint (minimum szint)

A II. közepes intenzitású technológia (biztonságos szint), akik a termesztési kockázatokat próbálják csökkenteni úgy, hogy harmonikus tápanyag ellátásra törekednek a makro-mikroelem ellátásban, és ezzel alapozzák meg a termésbiztonságot.

II.  közepes intenzitású technológiai szint (biztonságos szint)

A III. technológiai szint (a “haladók” szintje): fokozott tápanyag utánpótlással és agrotechnikai lehetőségeik kihasználásával adott körülmények között a maximális termésre törekednek

III.  technológiai szint (a “haladók” szintje)

* Az őszi starterhatás elérhető mikrogranulátum szóróval kijuttatható Radistart S- oil szilárd termékkel, vagy  4-6 leveles állapotban folyékony levéltrágya formában kijuttatva .

A IV. technológiai szint (profi szint): Az extra termésszint érdekében az összes termesztéstechnológiai elemet magas szinten alkalmazzák. A termés mennyiségéért és minőségéért is hajlandók áldozni, a jobb értékesítési pozíció érdekében tápanyag-utánpótlási rendszerüket a teljes technológiával összehangoltan kívánják megvalósítani.


IV.  technológiai szint, ahogy a ” profik” csinálják

* Az őszi starterhatás elérhető mikrogranulátum szóróval kijuttatható Radistart S- oil szilárd termékkel, vagy  4-6 leveles állapotban folyékony levéltrágya formában kijuttatva . 

KÉRJÜK, TARTSA SZEM ELŐTT!

 

 • Levéltrágyáink alkalmazása előtt keverési próba elvégzése minden esetben ajánlott.
 • A fenti technológia csak tájékoztató jellegű, hiszen az adott viszonyokra optimális javaslatot csak talajvizsgálati eredmények birtokában lehet adni.
 • A Plantaco levéltrágyák gyorsan és hatékonyan felvehető formulációban, kielégítő mikroelem ellátást biztosítanak a legérzékenyebb időszakokban.
 • A Plantaco levéltrágyái az összes esszenciális mikroelemet tartalmazzák, a kezelések ismétlésével a repce teljes mikroelem igénye lefedhető.
 • Kísérleti eredményeink és többéves szakmai tapasztalatunk igazolja, hogy a Plantaco-technológiával termelt termés minősége megfelel a feldolgozóipar által támasztott magas követelményeknek.

Miért bízhat meg a

Plantaco termékeinek minőségében?

Mert jó!

Termékeink gyártója a Nutrikon Kft. Ez garantálja a termékek magas minőségét. Nutrikon Kft. a Radistart® – és egyéb ismert márkák gyártója Ezen kívül több nagy multinacionális növényvédő szeres cég beszállítója és bérmunkapartnere, akik szigorú minőségbiztosítási és -ellenőrzési rendszer működését követelik meg a gyártóktól, így a Nutrikon Kft.-től is.

A Nutrikon Kft. által gyártott termék a gyártó teljes támogatásával és garanciális hátterével rendelkezik. A 100%-ban magyar tulajdonban lévő Nutrikon Kft. Baranya-megyében, Hidason végez gyártási tevékenységét.

Amennyiben további kérdése merül fel termékeinkkel, árainkkal kapcsolatban,
vagy csak érdekességeket keres a tápanyag-utánpótlás témakörében:

szi-kposztarepce